*

.

dijous, 29 de març del 2007

Manifest contra la destrucció de Xàtiva i pel dret a la participació ciutadana, la defensa del nostre entorn i la nostra cultura

Davant la degradació cultural, identitària i mediambiental que ha patit els darrers anys la ciutat de Xàtiva, els sotasignants naturals o habitants de Xàtiva, manifestem el nostre desacord amb la política del Partit Popular i ens dirigim als nostres conciutadans per demanar, en el 300 aniversari de la crema de la ciutat, una reflexió pública sobre la seua situació actual.


El govern del Partit Popular, presidit pel senyor Alfonso Rus, sembla entossudit a voler emular Felip Vé construint una “Nueva Colonia” que esborre per segona i definitiva vegada la nostra identitat. Aquesta “Nueva Colonia”, lluny d’aportar més llibertat, educació i benestar, ha arrasat les millors terres d’horta amb polígons industrials que no milloren l’índex d’ocupació entre els joves, i amb habitatges que els hipotequen de per vida.

Al mateix temps, el nostre patrimoni és destruït sota el ciment i els aparcaments o restaurat de manera aparent. Els fons públics, lluny d'invertir-se en la millora real, es malbaraten en una ornamentació de mal gust, en construccions faraòniques i fallides reformes. Mentre el nucli històric i la convivència en ell es degraden, el Consistori inverteix a tornar a col·locar llambordes i flors que ja havia col·locat, però després no té diners per a adquirir la propietat pública dels nostres monuments.


Poc interessat per l’horta mil·lenària de Xàtiva, s’interessa, en canvi, per les flors arrencades, perquè li serveixen per justificar la instal·lació de càmeres de vigilància. Així, en lloc d’impulsar l'educació i la cultura, es vol invertir en el control i la vigilància de les persones. Fins al punt que al senyor Alfonso Rus no li importaria contractar agents de seguretat davant els insuficients efectius policials, però no li preocupa que detinguen als nostres joves per parlar valencià. D'aquesta forma, Xàtiva, a poc a poc , es convertix en una societat on es vigila, s'uniformitza i se supervisa l'estil de vida de les persones. El poder es concentra cada vegada en menys mans, les quals han dissenyat en quin tipus de cases hem de viure i on s’han de construir, quin ús se li ha de donar a les nostres terres, com han de ser els nostres carrers i places, les nostres festes, a quins bars i discoteques cal anar i, fins i tot, han censurat artistes i ens han dit quina música, teatre o esport hem de triar.

Imposades són també les manifestacions estranyes a la nostra identitat, com un concurs de Miss Espanya que objectualitzava la dona, o la desmesurada plaça de bous que, per falta d'afició, ja era famosa per no omplir-se mai. En canvi, continuem sense universitat, mentre se li regateja espai al conservatori sota pretext de titulacions falsament universitàries. I continuem sense locals per a les societats musicals o les escoles de música i dansa tradicional. No tenim cines i no s'ha invertit en una filmoteca o instal·lacions per al cine club, les associacions malviuen en locals no apropiats, no tenim Escola Oficial de Idiomes pròpia, manquem de museus d'art contemporani, d'artistes locals o etnogràfic per exemple, l’estat de les instal·lacions esportives és vergonyós i no hi ha espais per a la música moderna...


Així les coses, els xativins no podem ignorar que la Xàtiva que s’ha projectat i es construeix ara, constituirà la nostra futura identitat col·lectiva. La ciutat és patrimoni de tots i no d’uns pocs. Per això no podem cometre l’errada de deixar en mans d’aquests pocs les decisions sobre el nostre futur col·lectiu. Hauríem de comprendre que el creixement que experimentem és físic, però no cultural. Tant és així que el govern d’Alfonso Rus, en tan sols 12 anys, ha transformat el paisatge natural i urbà de Xàtiva més que tots els pobladors que l’han precedit junts. Els nous barris que prolonguen Xàtiva en direccions diverses i imprevisibles, manquen de tota connexió amb el centre i la resta de la població i estan fortament equipats amb alarmes i altres serveis de seguretat. Són justament la por i la incomunicació de la que naixen les que generaran la desestructuració del teixit social xativí. Aquest creixement horitzontal desmesurat ens unirà, potser, a Novetlè, la Granja, la Llosa i, a més llarg termini, a Canals a través d’Annauir. Però aleshores, nosaltres i tots aquests pobles haurem perdut no sols l’oremus, també la nostra identitat, i, fragmentats en l’anonimat d’una gran conurbació, serem més febles davant la delinqüència i els abusos de poder.

Els xativins, per molts motius històrics i culturals, encara som una referència per a tots els valencians i valencianes. Si perdem allò que ens caracteritza i, a canvi, sols ens convertim en un conglomerat d´urbanitzacions com qualsevol de les que hi ha al planeta, lluny d’haver guanyat, ens haurem empobrit. El que està en joc ara és si volem una societat més jerarquitzada i desigual, una ciutat controlada, d’aparences i formigó, plena d’espectacles i entreteniments banals, o, pel contrari, una ciutat que prime el creixement cultural, l’educació, el respecte i la integració de l’horta, la muntanya i els nouvinguts, una ciutat on l’art, el debat públic i la participació en el govern de la nostra ciutat siguen el nostre orgull en comptes de la prepotència i la fatuïtat.

Per tot açò demanem, ara que encara estem a temps, la reflexió i la unió de tots els ciutadans i les ciutadanes de Xàtiva favorables a la cultura i a l'educació per fer un front comú i evitar, 300 anys després, una altra destrucció de Xàtiva com la de 1707.


43 comentaris:

Xàtiva i Progrés ha dit...

Excel·lent inciativa! Vos hem citat en el nostre blog perquè suscribim totalment el contingut del manifest.

Anònim ha dit...

La més forta enhorabona per la gent que s'ha currat aquest treball encaminat a fer fora a Rus. Gent com vosaltres donen sentit a l'esquerra alternativa de Xàtiva.

Salut i llibertat

Xatibrut ha dit...

Felicitacions per la publicació d'aquest treball.
És una visió molt encertada de l'actual situació de la nostra ciutat i del futur que li espera, si açò no canvia.
Estem d'acord totalment amb el contingut del manifest.

Anònim ha dit...

El PP ja ha perdut les eleccions a la xarxa.
Ara falta que les perga en les urnes.

Tots a votar!

Anònim ha dit...

Podem estar a favor o en contra de la política del PP però a moltissima gent que signa el manifest no l'he vist ni una sola vegada en cap exposició, presentació de llibres, ni obres de teatre. Jo pensava que la cultura era cultura. Per cert, Raimon no pot tenir la cara més dura que signar un manifest d'una ciutat a la que només be quan li paguen? Em sembla que encara estan esperant-lo per recollir un premi d'hosteleria

Anònim ha dit...

M'adherisc al manifest, amb el qual em trobe plenament identificat.

Joanjo Garcia i Terol

Professor de secundària

Anònim ha dit...

Qüestionar Raimon quan ha donat exemple de coherència i de compromís amb la nostra terra a través en la seua traiectòria i les seues cançons és un contrasentit que no cal ni discutir.

Anònim ha dit...

Provablement tens el do de l'ubiqüitat i has estat en TOTES les exposicions, obres de teatre i presentacions de llibres dels últims anys.
A més, allò important és el compromís amb unes idees i no el fet de residir o no a Xàtiva.

Anònim ha dit...

donar-vos la meua enhorabona,espere que tot aquest rebuig que es dona a la xarxa siga un reflexe del que passe el proper 27 de maig. una cordial salutació i entre tots a fer fora al Rus.

Quim Lucas ha dit...

Enhorabona, el món de la cultura no pot anar amb la dereta de la rajola.

Anònim ha dit...

Enhorabona al món de la CULTURA, que sempre ha estat al costat del progrés, de la pau i de la justícia.
Ara no podia faltar ací, en defensa de la nostra ciutat i de la vàlua del seu patrimoni i dignitat.
Endavant tots/es.

Anònim ha dit...

Solo espero que cuando cualquier partido que este en el poder sigan protestando...aunque creo que seria productivo se manifieste un buen plan, concreto.

Bueno así es la política yo diria un círculo.

Anònim ha dit...

Bueno en vista que no hay libertad para publicar comentarios, creo que hay formas de hacer oposición pero con cosas concretas plantear sugerencias proyectos y de frente no en la oscuridad en silencio sigilosamente.......
solo espero que sea cualquiera el partido que este en el poder sigan protestando....yo preguntaria que han hecho por Xátiva?????????? cuando uno quiere puede.......bueno suerte en su lucha

Manifest_Xàtiva_1707-2007 ha dit...

Amic anònim, et demanem una mica de paciència. La tasca de manteniment la fem diferents persones de manera voluntària i desinteressada. Els comentaris i les adhesions es publiquen quan ens és possible fer-ho. Sentim molt que no haja aparegut abans el teu comentari.

Anònim ha dit...

Crec que es lamentable que aquest ajuntament,no rendisca honors als camperols xativins que l'añy 1707 defensaren amb el seu sacrifisi i la seua sang, la llibertat de xativa i del poble valencia.Crec que si es tornes a repetir la batalla Rus lluitaria amb Felip cinque i no contra ell.

Anònim ha dit...

companys i companyes!! La iniciativa a estat molt bé, però amb un manifest no canviarem massa les coses.

Després dels tots aquests anys de governs botiflers (tant del PP com del PSOE), Xàtiva necessita quelcom més que un manifest.

Cal que comencem a donar la cara!!

El combat maulet continua!!
ara i després de les eleccions...

Anònim ha dit...

Estic amb vosaltres. Anim .

Anònim ha dit...

Es clar que sols el manifest no pot tombar al Rus, però supose que els partits de l'oposició han de prendre nota del que volem, no?

Anònim ha dit...

Joan Martí Castelló (Llicenciat en Història)

Anònim ha dit...

Tate Arnau i Vinyals (Estudiant de Filosofia), Solsona

Força i llum!!

Anònim ha dit...

Enhorabona per aquesta iniciativa
hem de recuperar la identitat de la nostra ciutat.

Marisa Cordobés (Modista)

Anònim ha dit...

Avui dimarts a les Muralles de Llevant hi ha un dipòsit d'acid fosfòric 75% , altament tòxic, devem fer alguna cosa, cal movilitzar-nos, encara que estem en època electoral,per una Xàtiva Digna. Tots els dijous a les 20:00 hores a l'Ajuntament

Anònim ha dit...

Carla Cerdà i Cerveró (Estudiant)

Anònim ha dit...

J. Salvador Moscardó i Bataller.
Treballador de l'administració.

Salvador Moscardó ha dit...

Cristina Suñer (advocada)

Anònim ha dit...

Preneu nota!

CRISTINA SUÑER s'ha apuntat al manifest el 23 d'abril, últim dia per presentar candidatures, i dies després que ho fera el candidat d'Esquerra Unida i diferents polítics del PSPV, Bloc, ERPV i EUPV. Faran el mateix Calabuig i Lupe o seran més subtils?

Com sempre els polítics donant exemple!!!

Unknown ha dit...

M´adherisc al manifest.

Sílvia Benet i Gil.

Tec.Sup.en Diagnostic per Imatge.

Anònim ha dit...

Miquel Lorente i López
Llicenciat en Història

Anònim ha dit...

Robert Martínez Barberà
Sindicalista UGT
simpatitzant EU de Xàtiva

Anònim ha dit...

Antonia López Fernández
simpatitzant d'EU

Anònim ha dit...

Albert Lorente López
capità del Xàtiva C.F cadete

Anònim ha dit...

Vicent Martí i Marimon

professor de secundària

Anònim ha dit...

Inma Carmona Moral (Hosteleria)
Antonio Carmona Ortega (Jubilat)

Unknown ha dit...

Rafaela Gil Martinez.
Cuinera jubilada.

Unknown ha dit...

Rafael Benet Borras.
(Esp. Arts Grafiques)

Anònim ha dit...

Estic d'acord amb la iniciativa ara falta donar-la a conèixer a tothom.

Salut i endavant

joan cuenca
Cap logística-planificació

Anònim ha dit...

.

Anònim ha dit...

Rus i els seus pensaments sobre els músics de les bandes...
http://rus2.blogspot.com/

Miquel Gironès Abril ha dit...

El meu besavi Gironès era de Xàtiva, jo sóc ara de Girona, però estic molt content de veure que hi ha gent que continua treballant pel país.

Si algú em pot ajudar a saber més de la meva familia li agrairé molt

Miquel Gironès Abril ha dit...

Voldria animar-vos a continuar lluitant pel país. Jo també ho faig.

El meu besavi Gironès era de Xàtiva, ara sóc de Girona. Si algú coneix més informació dels meus avantpassat els hi ho agrairé!

Anònim ha dit...

LLIBRE ALTERNATIU DE LA FIRA DE XATIVA 2008, MONOGRÀFIC SANTA CLARA.
Ja esta ací, des de hui, en la caseta d'Ulleye en la fira de Xàtiva, en l'Albereda, enfront de la delegació de correus, al costat del BBVA, de 11 a 14 hores i de 18 a 22 hores, poden adquirir el Llibre Alternatiu de la Fira 2008, monogràfic Convent Santa Clara. 186 pagines amb estudis, documents, informes i decrets i un ampli dossier fotogràfic amb un total de 273 fotos a tot color i 43 en blanc i negre sobre el patrimoni moble i immoble del Convent de Santa Clara. En resum, una visita al que pocs han tingut la sort de veure amb els seus propis ulls del que ha sigut durant diversos centenars d'anys un convent de clausura regentat per les monges clarisses. Un intent que els amants del patrimoni moble i immoble de Xàtiva sàpien el que la ciutat perdrà.

Per a més informació: www.ulleye.com i www.xativa-llibres.com

También es pot aconseguir sol•licitant-ho al correu electrònic ulleye@ulleye.com i a través de les llibreries habituals.

Anònim ha dit...

Escriurem en castella me mola mes. bueno ya borem.

Tot son alabanses a cuatre persones, que tant tenen que callar.
Son llauradors ademes de ocasio malfaeners aprofitats, que tenen un istorial que ademes de rallar la risa y el ridicul mes espantos y no fer may res per el terme que no acha segut contribuir a la seua destruccio .
LLavar el alls en aigua plena de cagallons rentar els aspinacs en la mateisa aigua trencar sequies para mesclar el aigua dels retretes en el aigua de regar para acabar mes pronte, llogar a gent de la estrancheria a cambit de pagarlos la mitad y ferlos treballar el doble, non pagar cap de impost per la rendament de les terres estar cobrant de jubilat y continuar treballant el la mateisa faena y podriem continuar traguenlos mes virtutich, y les traurem. Que tenen que dir estes persones del Rus, que es un chiquet que no a mamat prou, y ells que que en hanar a misa ya eu tenien tot fet, vacha colla de .

Anònim ha dit...

Podem fer per aixativa algo y es que donar eixemple en els nostres actes y no fer com altres que per entrar a manar san cambiat de traje tres vegades y al final san mort sense haver pogut manar. y Digueu del Rus que no vos agrada per baiset u altra cossa pero doneu vosaltros algun example cap dels que he llechit me val, tot son aduladors com hara se estila y els que proposen el escrit malfaenersy a casa mes que siguen pedres.